Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. arabica czy robusta? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film