Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe oraz nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci próbują równie pyszne dania takie jak canelloni, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu można znaleźć również mniej popularne potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z wielu miejsc Włoch. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Wykwintne wina włoskie
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Posiłek w charakterze włoskim koniecznie musi zawierać też aperitiff. Odrobina alkoholu to dla Włocha typowa praktyka. La grande Mamma restauracja kraków Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć różnorodną kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film