Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różne obyczaje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnorodnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma de facto wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, iż jest rozkoszna i sycąca.